JANE BUNNETT AND MAQUEQUE – PLAYING WITH FIRE

Artiest info
Website
facebook
Label: Linus Entertainment

Het album dat ik hier ga bespreken had eigenlijk bij mijn collega Jan van Leersum terecht moeten komen voor het schrijven van een recensie. Jan is onze specialist op het vlak van jazzmuziek waar hij echt alles over weet te vertellen. Daarom vraag ik nu al om clementie als u twijfels zou hebben over de kwaliteit van mijn verhaal over het album “Playing With Fire” van de Canadese jazzmuzikante Jane Bunnett dat ze samen opnam met de Afro-Cubaanse jazzformatie ‘Maqueque’ die enkel uit vrouwen is samengesteld.

De 66-jarige (Mary) Jane Bunnett uit Toronto, Ontario is een gevierde sopraansaxofoniste en fluitiste in Canada die in de voorbije decennia roem vergaarde omwille van haar samenspel met Cubaanse muzikanten, iets wat ze al sinds meer dan 30 jaar vaak ook in Cuba zelf doet. Alvorens ze op 20-jarige leeftijd naar de vermelde blaasinstrumenten en de jazzmuziek overschakelde had ze de bedoeling om een carrière als klassieke pianiste uit te bouwen.

De leden van zijn tiende verjaardag vierende ‘all-female’-groep ‘Maqueque’ zijn pianiste Danae Olano, drumster Yissy Garcia, percussioniste Mary Paz, bassiste Tailin Marrero, violiste Daniela Olano en zangeres Joanna Majoko uit Zimbabwe. Voor de opname van vier van de tien tracks op het album “Playing With Fire” werd de Canadese gitariste Donna Grantis als gastmuzikante in de studio uitgenodigd. Jane Bunnett speelt zes nummers die ze zelf voor deze plaat heeft gecomponeerd waaronder “Human Race” en “Sierra” die we op de audiovideo’s hebben meegegeven, terwijl Tailin Marrero (“Bolero A Un Sueño”) en Daniela Olano (“Daniela’s Theme”) als bandleden van ‘Maqueque’ ook elk één nummer voor het album hebben afgeleverd.

Uit het immens rijke jazzgenre selecteerden ‘Jane Bunnett And Maqueque’ ook twee composities om op dit album te coveren: het eerstgekozen nummer is “Tempus Fugit” van jazzpianist Bud Powell uit 1949 dat later ook nog werd gecoverd door o.a. Chick Corea, Chet Baker en Miles Davis. Het tweede gecoverde nummer is “Jump Monk”, een compositie van contrabassist Charles Mingus uit diens album “Mingus At The Bohemia” van 1955.

(valsam)